Η ΕΕ αξιολογεί τα συστήματα ελέγχου στο Μαρόκο
Morocco.gr –
Η μονάδα υγείας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε τα πορίσματα αξιολογήσεων που εξέτασαν τους ελέγχους στα τρόφιμα μη ζωικής προέλευσης (FNAO) στο Μαρόκο και την Πορτογαλία.
Ένας έλεγχος της ΓΔ Sante στο Μαρόκο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2023, εξέτασε τη μικροβιολογική μόλυνση σε τρόφιμα όπως φράουλες, φυλλώδεις καλλιέργειες όπως το μαρούλι, ντομάτες, βότανα και μπαχαρικά.
Σε έλεγχο του 2015 διαπιστώθηκε ότι η ασφάλεια των FNAO διασφαλίζεται κυρίως από επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις ιδιωτικών προτύπων. Επίσης, η αποτελεσματικότητα των επίσημων ελέγχων υπονομευόταν από την περιορισμένη εργαστηριακή ικανότητα για μικροβιολογικές δοκιμές.
Η κατάσταση στο Μαρόκο
Ο τελευταίος έλεγχος διαπίστωσε επίσης ότι η μικροβιολογική ασφάλεια των τροφίμων στην πρωτογενή παραγωγή εξαρτάται από τις ορθές γεωργικές πρακτικές, τις επιθεωρήσεις από τους αγοραστές και τα ιδιωτικά συστήματα πιστοποίησης.
Οι αξιωματούχοι δεν μπορούσαν να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που παράγουν ή προμηθεύουν για εξαγωγή στην ΕΕ, αλλά μοιράστηκαν πληροφορίες μετά την πύλη της εκμετάλλευσης.
Δεν υπάρχουν επίσημοι έλεγχοι για την επαλήθευση των μέτρων που λαμβάνονται στη γεωργική εκμετάλλευση για την πρόληψη της μικροβιακής μόλυνσης κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας και της συγκομιδής, αλλά πραγματοποιούνται έλεγχοι εγγράφων μετά. Η απουσία ελέγχων σε αυτά τα στάδια θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα σε περιπτώσεις κρουσμάτων, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Οι αρχές δεν εξέτασαν τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος από λιστέρια σε επιχειρήσεις που χειρίζονται προϊόντα που προορίζονται να καταναλωθούν ωμά, όπως απαιτεί η νομοθεσία της ΕΕ. Οι επιθεωρητές επέδειξαν επίσης περιορισμένες γνώσεις και εμπειρογνωμοσύνη σχετικά με τον τρόπο επαλήθευσης της διαχείρισης του κινδύνου Listeria monocytogenes από τις επιχειρήσεις τροφίμων.
Μαροκινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας νέος κανόνας για τις επιχειρήσεις έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων να λαμβάνουν δείγματα Listeria στους χώρους επεξεργασίας και στον εξοπλισμό ως μέρος των σχεδίων δειγματοληψίας τους θα πρέπει να εφαρμόζεται από το τέλος του 2023.
Το εργαστηριακό δίκτυο είναι καλό, αλλά δεν υπάρχει επίσημο εργαστήριο με διαπιστευμένες μεθόδους για την ανίχνευση του E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) και των τροφιμογενών ιών. Για το μέλλον σχεδιάζεται ένα εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τα τροφιμογενή παθογόνα και η διαπίστευση θα πρέπει να επιτευχθεί το 2024.
“Η έλλειψη διαπιστευμένων μεθόδων για τα εν λόγω τροφιμογενή παθογόνα, σε συνδυασμό με την απουσία εθνικών εργαστηρίων αναφοράς που να υποστηρίζουν τα επίσημα εργαστήρια, θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην αξιόπιστη εργαστηριακή διερεύνηση των ΦΝΕΟ”, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Ευρήματα της Πορτογαλίας
Ένας έλεγχος της ΓΔ Sante τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2023 στην Πορτογαλία κάλυψε τους σπόρους FNAO, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που προορίζονται για φύτρωση και των βλαστών.
Υπάρχει ένα σύστημα βασισμένο στον κίνδυνο για τους επιτόπιους ελέγχους, αλλά υπάρχουν κενά στον εντοπισμό των καλλιεργητών υψηλού κινδύνου και στην καταχώριση των μεταποιητών. Επίσης, δεν είναι προσανατολισμένο στις καλλιέργειες σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής, οι οποίες ενέχουν τους μεγαλύτερους μικροβιολογικούς κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι προϊόντα με δυνητικά υψηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων ενδέχεται να μην υπόκεινται σε επίσημους ελέγχους, δήλωσαν οι ελεγκτές.
Η ομάδα ελέγχου διαπίστωσε ότι η εκπαίδευση δεν επέτρεπε σε όλους τους επιθεωρητές να αξιολογούν σωστά ορισμένες πτυχές των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των επιχειρήσεων με ιδίαν έλεγχο όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο δειγματοληψίας της Listeria monocytogenes και το HACCP.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2023, η κατάρτιση θα ενισχυθεί σχετικά με τις δοκιμές Listeria, τη διασταυρούμενη μόλυνση και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συνεδρίες για το HACCP με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και Κτηνιατρικών Υποθέσεων (DGAV) και της Πορτογαλικής Ένωσης Βιομηχανίας Κρέατος (APIC).
Κατά τη στιγμή της επίσκεψης, είχαν εγκριθεί τρεις επιχειρήσεις παραγωγής βλαστών. Ωστόσο, ένας είχε σταματήσει τις δραστηριότητές του και ένας άλλος είχε ανασταλεί μετά την ανίχνευση STEC σε φύτρα. Από την έρευνα των βαθύτερων αιτιών διαπιστώθηκαν προβλήματα με την παροχή νερού. Ένας τρίτος είχε ανασταλεί μετά από επιθεώρηση που παρατηρήθηκε από την ομάδα ελέγχου. Η αναστολή άρθηκε μετά τη διόρθωση των μη συμμορφώσεων.
Σε χώρους επεξεργασίας, οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι τα προϊόντα που έπεσαν στο πάτωμα τοποθετήθηκαν ξανά στον ιμάντα μεταφοράς και ότι οι εργαζόμενοι δεν άλλαζαν γάντια αφού άγγιζαν το πάτωμα. Η συμπύκνωση στα ταβάνια πάνω από εκτεθειμένα προϊόντα δεν εντοπίζονταν πάντα και δεν αντιμετωπίζονταν αποτελεσματικά.
Υπάρχει κατάλληλη εργαστηριακή ικανότητα, αλλά οι αρχές δεν είχαν ακόμη ορίσει ένα εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τους τροφιμογενείς ιούς, κάτι που αντιβαίνει στους κανόνες της ΕΕ. Αυτό αντιμετωπίστηκε με την ανάδειξη του INSA ως Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς τον Ιούνιο του 2023.
(Για να εγγραφείτε για δωρεάν συνδρομή στο Food Safety News, κάντε κλικ εδώ.)